22. marec 2023: Svetovni dan voda





Svetovni dan voda je namenjen ozaveščanju o pomemnosti vode za življenje na Zemlji in poudarjanju pomena trajnostnega upravljanja vodnih virov. Vsako leto odpira novo temo, letos se tako osredotoča na reševanje vodne in higienske krize in z geslom POSPEŠIMO SPREMEMBE ljudi poziva, naj storijo vse kar lahko, da bi ju pomagali rešiti. 

Kaj lahko storimo?

Vsak od nas lahko postane del sprememb in v svojem vsakdanjem življenju spremeni način uporabe, porabe in ravnanja z vodo ter prispeva k ohranjanju naših vodnih virov. Ob varčevanju z vodo, tako pri osebni higieni kot pri pripravi hrane, pomivanju posode ter pranju perila, so tu še skrb za razumno uporabo čistil oz. nevarnih snovi v gospodinjstvih, za redno vzdrževanje interne vodovodne napeljave in odtokov, malih komunalnih čistilnih naprav, shranjevanje padavinske vode za zalivanje vrtov in skrb za pravilno ravnanje z odpadki. Odpadnega olja, zdravil in različnih kemikalij nikar ne mečite v straniščno školjko ali v odtoke. Če boste ravnali kot razumen potrošnik in kupovali le stvari, ki jih potrebujete, boste k želenim spremembam veliko prispevali. 

OZN pri ozaveščanju javnosti ob letošnjem svetovnem dnevu voda prispevek posameznika ponazarja s starodavno zgodbo iz Peruja o kolibriju, ki je gasil velik gozdni požar s kapljicami vode, ki jih je prinesel v kljunu.

Vsak naj odigra svojo malo vlogo in stori kar lahko, da skupaj rešimo vodno in higiensko krizo.