22. avgust: dan ekološkega dolga 2020 letos nekoliko kasneje kot pretekla leta





24. avgusta 2020 - V soboto, 22. avgusta 2020, smo obeležili dan ekološkega dolga - to je dan, ko obeležimo vse vire, ki jih Zemlja proizvede v enem letu. V letošnjem letu smo mejo ekološkega dolga predvsem zaradi vpliva koronavirusa prestopili več kot tri tedne kasneje kot v letu 2019, kar kaže na to, da človeštvo zmore zmanjšati svoj negativni vpliv na okolje.

Do 22. avgusta smo porabili vse vire, ki jih Zemlja lahko obnovi v enem letu, kar pomeni, da od tu dalje živimo v ekološkem dolgu. Za zadostitev potreb človeštva bi v trenutnih razmerah potrebovali 1,6 Zemlje. V skladu s trendi smo dan ekološkega dolga vsakoletno obeleževali bolj zgodaj: 29. julij (2019), 6. avgust (2015), 8. avgust (2010), 26. avgust (2005). 

Dejstvo, da smo v letošnjem letu lahko ta ekološki kazalnik nekoliko izboljšali, strokovnjaki pripisujejo predvsem ukrepom zaradi epidemije koronavirusa, ki so imeli pomemben vpliv na okolje, saj se je kazalnik globalnega ekološkega odtisa skrčil za skoraj 10 %. Kljub temu naš ekološki dolg ostaja znaten, zato si moramo prizadevati za razvoj trajnostnih praks tako globalno kot v vsakdanjem življenju. 

KAJ LAHKO STORIM?

Vsak posameznik lahko vpliva na svoj ekološki odtis in zmanjša nepotrebno koriščenje Zemljinih virov. Izbira lokalno pridelane hrane, zmanjševanje odpadkov, varčevanje z energijo, varovanje naravnega okolja so ukrepi, s katerimi lahko v svojem vsakdanjem življenju vplivamo na naš ekološki odtis.

Proizvodnja hrane ima prevladujoč vpliv na Zemljine vire, saj porabi kar 50 odstotkov Zemljinih virov. Kot poudarjajo v organizaciji Overshootday.org, bi že zmanjšanje odpadne hrane za pol dan ekološkega dolga zamaknilo za kar 13 dni. Razmislimo torej, od kod prihaja naša hrana, koliko virov je bilo potrebnih za njeno proizvodnjo in koliko hrane zavržemo med odpadke. 

Želite več informacij? Obiščite spletno stran https://www.overshootday.org/