Rast cen energentov: kako se bomo ogrevali v prihodnosti?





Trbovlje, 16. avgusta 2021 – Globalna rast cen surovin in emisijskih kuponov bo vplivala tudi na cene ogrevanja v Trbovljah ter na razvoj sistema ogrevanja v prihodnjih letih. O prihodnosti ogrevanja v Trbovljah bodo strokovnjaki in predstavniki lokalne skupnosti ter širše javnosti razpravljali tudi na prihajajoči okrogli mizi, ki smo jo zaradi poslabšanja razmer na področju javnega zdravja morali prestaviti na čas po izboljšanju razmer. 

Globalna prizadevanja za zeleno prihodnost, zmanjševanje svetovnih zalog fosilnih goriv, politične odločitve in gospodarske razmere v svetu neposredno vplivajo tudi na naša življenja. V zadnjem obdobju smo priča rasti cen fosilnih goriv, surovin, hrane in drugih dobrin. Globalno rast cen močno občutimo tudi na Komunali Trbovlje, saj so se bistveno poslabšali pogoji za nakup plina za prihodnjo ogrevalno sezono, prav tako rekordne vrednosti dosega cena emisijskih kuponov, ki je v letošnjem že dosegla dvakrat višjo vrednost kot kadarkoli prej. Oba stroška sta sestavni del variabilnega dela cene ogrevanja, zato vplivata tudi na ceno ogrevanja, ki jo plačujejo uporabniki.

Rast cen emisijskih kuponov

Nakup emisijskih kuponov je znatni strošek, ki bo močno vplival na ceno ogrevanja – tako pri nas, kot tudi pri drugih ponudnikih. Spodnji graf prikazuje strmo rast cene emisijskih kuponov, ki v letu 2021 dosega rekordne vrednosti. V preteklih letih (do leta 2021) so se cene emisijskih kuponov gibale pod 30 €, v letošnjem letu pa cene strmo rastejo in že dlje časa presegajo ceno 50 €. Nakup emisijskih kuponov pod takimi pogoji zato predstavlja bistveno višji strošek ogrevanja v primerjavi s preteklimi leti, še posebej zato, ker smo šele leta 2020 nakupili prve emisijske kupone. V tretjem trgovalnem obdobju nam je namreč država dodelila zadostno količino brezplačnih emisijskih kuponov za vsakoletno pokritje emisij CO2 do vključno leta 2019.


Kratkoročno to pomeni višanje cen energije, vključno s toploto, saj v prihodnosti bistvenega znižanja cen emisijskih kuponov ne pričakujemo. Ključni letnici sta 2030 in 2050, ko se za EU predvideva nične izpuste toplogrednih plinov v ozračje. Dolgoročno se zato že oziramo za alternativnimi viri energije.

Slika 1 Gibanje cen emisijskih kuponov v zadnjih 5 letih (vir: Investing.com)

Rast cene zemeljskega plina

V Trbovljah za energent ogrevanja uporabljamo zemeljski plin. V preteklih letih se je uporaba plina, skupaj s kogeneracijo, izkazala za smotrno, saj je cena ogrevanja ostajala ugodna, tako v primerjavi s sosednjimi občinami, kot tudi v slovenskem merilu. Spodnja razpredelnica kaže primerjavo cen ogrevanja po trenutno veljavnih cenikih v Zasavju. Opažamo lahko, da je trenutno ogrevanje najdražje v Hrastniku, kjer uporabljajo isti energent kot v Trbovljah, v Zagorju, kjer se ogrevajo na lesno biomaso, pa je cena bistveno nižja.


Cene ogrevanja v Zasavju – primerjava variabilnega dela cene ogrevanja


 


GOSPODINJSTVO
(v €/MWh z DDV)


POSLOVNI
(v €/MWh z DDV)


INDUSTRIJA
(v €/MWh z DDV)


Trbovlje


58,4856


58,4856


58,4856


Zagorje ob Savi


42,6203


42,6203


42,6203


Hrastnik


61,2590


61,2590


61,2590


OPOMBA: Cene vzete po trenutno veljavnih cenikih (16. 8. 2021).

Vendar pa so se razmere na trgu zemeljskega plina bistveno poslabšale. Cene zemeljskega plina na mednarodnih elektroenergetskih trgih v letošnjem letu dosegajo rekordne ravni, saj je povpraševanje veliko, zaloge pa nizke. Ponekod je ta situacija povzročila celo ponovno rast povpraševanja po premogu, kar je z vidika varovanja okolja slaba novica.

Visoka nakupna cena plina posledično vpliva tudi na ceno ogrevanja v našem lokalnem okolju. Komunala Trbovlje tako nizke cene, kot je bila pretekla leta, zaradi razmer v zadnjem letu ne bo mogla več vzdrževati, zato je dvig variabilnega dela cene nujen. V novi ogrevalni sezoni bo ogrevanje zato predvidoma dražje kot je bilo v preteklih nekaj sezonah.

Prihodnost ogrevanja v Trbovljah – nujen je konsenz lokalne skupnosti


Prihodnji trendi so zaskrbljujoči, zato so odločitve o prihodnosti ogrevanja v Trbovljah že pred našim pragom. Možnosti, ki se pojavljajo na področju energentov, so različne – tako z vidika stroškov kot tudi z vidika vplivov na okolje. Pred odločitvijo za prehod na drugačen način sistema daljinskega ogrevanja, zato želimo širši družbeni konsenz pri izbiri drugega energenta. Možnosti ogrevanja so različne, od lesne biomase do energetske izrabe odpadkov in blata s čistilnih naprav do obnovljivih virov energije.

Prihodnost ogrevanja moramo načrtovati že zdaj, zato v času, ko se bodo razmere na področju javnega zdravja stabilizirale, pripravljamo okroglo mizo (ki je bila sicer načrtovana že za 15. septembra 2021), na kateri bomo predstavili trenutne razmere na področju problematike ogrevanja v Trbovljah in dobre prakse v primerljivih okoljih, nato pa bomo skozi debato s sogovorniki iz lokalnega okolja, strokovnih institucij in panoge iskali možnosti in priložnosti, ki so nam na voljo pri reševanju te problematike. Cilj okrogle mize je najti konsenz v lokalni skupnosti glede prihodnosti ogrevanja v mestu, zato bomo k udeležbi na okrogli mizi povabili tudi vse občane, ki jih tematika zanima, predvsem pa naše uporabnike, saj bo prihodnji način ogrevanja najbolj vplival prav nanje.