"Poslikane novosti" v Trbovljah





Ob prazniku občine Trbovlje, 1. juniju, in svetovnem dnevu okolja, 5. juniju, je mesto Trbovlje s pomočjo našega podjetja dobilo nekaj manjših prijaznih in barvitih novosti.

Centralna čistilna naprava Trbovlje
Ob sodelovanju našega podjetja in Delavskega doma Trbovlje so bile na Centralni čistilni napravi (CČN) prebarvane zunanje stene bazenov za odpadno vodo. Stene niso več puste in betonsko sive, temveč so zanimivo poslikane. Prikazujejo pa vodno okolje s številnimi kamenčki in vodnimi mehurčki. Vodotoki imajo samočistilno sposobnost, toda ker danes odpadno vodo močno onesnažimo, je narava ne more očistiti sama. Moramo ji pomagati s čistilnimi napravami, kjer se s pomočjo mikroorganizmov voda očisti in očiščena vrne v naravo oz. v vodotok.

Zbiralnik za uporabna oblačila
Pred kratkim so se »preoblekli« tudi zbiralniki za zbiranje uporabnih oblačil, ki vas nazorno vabijo, da vanje oddate oblačila, igrače ter druge manjše uporabne predmete. Zbiralniki so nameščeni na naslednjih lokacijah:

  • pri RK Trbovlje, na Ulici 1. junija 4, na parkirišču spodaj,
  • pri cerkvi Sv. Marije na Ul. 1. junija,
  • pri Župnijski karitas Trbovlje na Trgu Franca Fakina.

Vsebino prevzamejo humanitarne organizacije in jo namenijo tistim, ki jo potrebujejo.
Če nekaj podarite, sočloveku dobro storite.

Kjer smo mi, ni ne kakcev ne smeti!
V maju je potekal na pobudo Občine Trbovlje in našega podjetja na trboveljskih osnovnih šolah natečaj na temo »Kjer smo mi, ni ne kakcev ne smeti.«

Žal se tudi v naši občini soočamo s problematiko neosveščenih ljudi, ki odpadke odvržejo kar na tla oz. zelenice oz. ne pobirajo iztrebkov za svojimi kužki. Učenci so na to temo izdelali prijetne in poučne risbice. Izbrali smo dvanajst risbic ter jih uporabili za izdelavo poučnih tabel, ki smo jih namestili v Mestnem parku.
Kužki so zelo prisrčna bitja. Imeti kužka je lepo, vendar tudi zelo odgovorno. Lahko jih marsikaj naučimo, vendar jih tega, da bi pobirali za seboj kakce, pač ne moremo. To moramo opraviti mi, njihovi lastniki oz. vodniki.

 

Vemo, da lepa beseda lepo mesto najde. Lepa podoba, lepa risbica pa prav tako seže do srca, ga ogreje in naredi človeka boljšega.