Na pokopališčih letos manj prižganih sveč





Trbovlje, 26. oktobra 2020 - V letošnjem letu bomo predvidoma na trboveljskih pokopališčih v Gabrskem, na Dobovcu in Sveti Planini prižgali skupno 18 ton nagrobnih sveč, v prejšnjih treh letih pa smo jih povprečno 24 ton letno.

Odpadne nagrobne sveče je potrebno ločeno zbirati in oddajati v reciklažo. Do konca septembra jih je tako naše podjetje z vseh treh trboveljskih pokopališč odpeljalo skupno 12,5 ton, do konca leta pa jih bo predvidoma nastalo še okvirno 5,5 ton, skupno torej 18 ton.

Deloma je to verjetno posledica posebnega leta 2020, ki ga je močno zaznamovala koronakriza, deloma pa tudi vse večje ozaveščenosti obiskovalcev pokopališča. V želji, da bi bile sveče okolju prijaznejše, se na tržišču pojavlja vse več vrst sveč iz različnih materialov: elektronske, steklene, papirnate, plastične za vačkratno uporabo. Vse vrste odpadnih sveč se zbira v zabojnikih za sveče. Obstaja možnost, da bo elektronske sveče kmalu potrebno zbirati posebej.

Ob letošnjem 1. novembru na pokopališču Gabrsko zaradi epidemije koronavirusne bolezni ne bo moč dobiti zastavic v sklopu ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov, ki jo že vrsto let organizira Dobrodelno društvo Fundacija svečka.

V letošnjem letu organizator zbira sredstva v dobrodelne namene s pomčjo SMS: do 1. novembra lahko pošljete SVECKA ali SVECKA5 na 1919. Več o akciji najdete povezavi https://manjsveck-manjgrobov.si/

Ob 1. novembru se pokojnim namesto s svečami raje poklonimo z lepo mislijo ter z darom v dobrodelne namene, ki bo reševal življenja.