Dan spomina na mrtve letos nekoliko drugače





Trbovlje, 26. oktobra 2020 – V letošnjem letu bomo dan spomina na mrtve zaradi epidemije COVID-19 obeležili nekoliko drugače kot v običajnih razmerah. Javnih dogodkov ne bo, v ospredju pa bo skrb za zdravje.

Bliža se dan spomina na mrtve, ki ga vsakoletno obeležujemo 1. novembra. V dneh pred praznikom se številni odpravijo na pokopališča ter obiščejo in uredijo grobove svojih bližnjih. V letošnjem letu pa je epidemija COVID-19 zaznamovala tudi ta praznik in vplivala na to, kako ga bomo obeležili. Javne komemoracije z godbo, zborom in nagovori v letošnjem letu ne bo, z izjemo polaganja vencev.

Zaradi epidemije COVID-19 v letošnjem letu ne bo mogoče dobiti modrih zastavic uspešne ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov. Namesto tega organizator, Fundacija svečka, sredstva zbira s pomočjo SMS sporočil: do 1. novembra lahko pošljete SVECKA ali SVECKA5 na 1919. Več o akciji je na voljo na povezavi https://manjsveck-manjgrobov.si/.

Tudi električno vozilo v tem času zaradi zagotavljanja zdravja občanov še vedno ne obratuje. Na voljo pa bodo prenosne sanitarije, ki bodo v teh dneh začasno nameščene na pokopališču. Obiskovalce ob tem prosimo, da tudi v tem času dosledno ločujejo odpadke, ki nastanejo na pokopališču. Na voljo je dovolj zbirnih mest za odpadke ter namenskih zabojnikov, da bomo tudi v prazničnih dneh lahko odgovorno poskrbeli za okolje.

V teh dneh, ko si vsi prizadevamo za ohranjanje lastnega zdravja ter zdravja naših najbližjih, priporočamo vsem obiskovalcem, da razmislijo o času obiska pokopališča. Največ gneče na pokopališču pričakujejo zadnji oktobrski dan, zato je morda smiselno grobove obiskati že v dnevih pred praznikom ali v dnevih po njem. Tudi na tem mestu naj dodamo poziv obiskovalcem, da se na pokopališče odpravijo zgolj zdravi, v primeru slabega počutja pa naj obisk pokopališča raje prestavijo na primernejši čas.