22. marec – svetovni dan voda





Trbovlje, 22. marca 2022 - Danes obeležujemo svetovni dan voda. V letošnjem letu ga posvečamo podzemnim vodam, ki napajajo tudi trboveljske vire pitne vode. 

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda je podzemna voda, njeno geslo pa »Podzemna voda: Skrito naj postane vidno«. Podzemna voda je voda v podzemlju in v vodonosnikih. To so geološke formacije kamnin in sedimentov, v katerih se nahajajo znatne količine vode. Podzemna voda napaja izvire, reke, jezera in mokrišča ter se izteka v oceane. Napaja se predvsem z dežjem in talečim snegom, ki pronicata v tla.

Tudi trboveljske izvire pitne vode polni podzemna voda. Ker pa že dalj časa ni bilo izdatnejših padavin in je bila to zimo tudi snežna odeja bolj pičla, izviri v sedanjem obdobju niso zelo izdatni in upajmo, da bo april deževen tako kot pregovorno mora biti.

Ob intenzivnih padavinah, zlasti po daljšem sušnem obdobju, je večja možnost za zakalitev vodnih virov, saj v takšnih pogojih padavinska voda hitro odteka v podzemlje in pri tem spira tudi snovi s površja. Povišana motnost vode pa je le prehodnega značaja.

Vse, kar se dogaja na površju, od neustreznega ali prekomernega gnojenja poljščin in travnikov, odvajanja odpadnih voda v naravo oz. vodotoke, odmetavanja odpadkov, izlivanja odpadnega olja v naravo, do prometnih nesreč, lahko onesnaži podtalnico. Kemijska onesnažila se v njej lahko zadržijo zelo dolgo. Zato ravnajmo previdno in odgovorno, ker s tem varujemo podzemno vodo.