Å e vedno velja ukrep prekuhavanja pitne vode



Trbovlje, 4. februarja 2019 - Ukrep prekuhavanja pitne vode na delu vodovodnega sistema Trbovlje (Zgornji del Trbovelj, 3. veja) in na vodovodu Čeče je še vedno v veljavi, preklic pričakujemo v prihodnjih dneh.

V soboto, 2. 2. 2019, je zaradi vremenskih razmer (intenzivnejših padavin in taljenja snega) prišlo do povišane motnosti na zajetjih Petek in Rovte oz. na 3. veji javnega vodovoda Trbovlje, zaradi česar smo uvedli ukrep prekuhavanja pitne vode. Do takšnega stanja je prišlo tudi na vodovodnem sistemu Čeče.
 
Motnost je pokazatelj prisotnosti delcev, velikosti od 1 nm do 1 mm. V vodi se delci navadno pojavijo na zajetju, najpogosteje ob vremenskih pogojih, kakršni so bili v soboto, ko padavine hitro dosežejo vodni vir in s seboj prinesejo tudi delce s površine. Rečemo, da vir zakali. 
 
Na samem vodovodnem sistemu izvajamo spiranje, to pomeni, da omogočamo hitrejše iztekanje motne vode iz sistema. Tista, ki doteka na novo, pa ima že nižjo motnost.
 
Če opazite v vodi usedline, so to omenjeni delci. Lahko pustite stati vodo nekaj minut, da se usedejo, nato vrhnji del prekuhate, del vode z usedlinami pa zavržete. Lahko celotno vodo tudi prefiltrirate skozi čisto in gosto tkanino in jo nato še prekuhate. Kot prvo torej velja ukrep prekuhavanja, kjer s intenzivnim vrenjem 3 minute uničite vse bakterije, ki so morebiti prisotne v vodi s povišano motnostjo.
 
Predvidevamo, da se bo motnost znižala na dopustno vrednost v naslednjih dneh, tako da za sredo ali četrtek že načrtujemo kontrolni odvzem vzorcev, ki jih bo izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Naslednji dan po odvzemu bomo prejeli delne rezultate analiz. V kolikor v vodi ne bodo prisotne bakterije oz. ne bo presežen noben preiskovan parameter, bomo preklicali ukrep prekuhavanja.