Zaščitite vodomere pred zmrzaljo





Trbovlje, 13. januar 2024-Temperature se v teh dneh že spuščajo do ledišča. Mrzlo vreme pa lahko povzroči tudi težave, kot so okvare vodomerov, zato lastnikom vodovodnih priključkov svetujemo, da še pred zmrzaljo zaščitijo svoje vodomere in preprečijo poškodbe.

Nizke temperature so najpogostejši vzrok za poškodbe (pokanje) vodomerov, zato lastnikom priporočamo, da preverite svoje vodomere in jih ustrezno zaščitite. Vodomeri so namreč v lasti uporabnikov, ki nosijo tudi stroške vzdrževanja in popravil.

Če imate torej zunanji jašek z vodomerom, vam priporočamo, da preverite, ali je notranjost jaška (vključno s pokrovom) ustrezno izolirana ter vodomer morda še dodatno toplotno zaščitite z izolacijskim materialom (pena, izolacijska folija, stiropor, volna …). Kot preventivni ukrep priporočamo, da zagotovite vsaj občasni pretok vode po inštalacijah ter da redno preverjate stanje svojih vodovodnih inštalacij in vodomera.

Posebno pozornost velja nameniti rednemu nadzoru vodovodnih inštalacij v objektih, ki niso v stalni uporabi (počitniški objekti itd.). Če pa teh objektov v zimskem času ne uporabljate, vam priporočamo, da vodo zaprete in izpraznite notranje inštalacije. S tem boste preprečili zadrževanje in zamrzovanje vode v objektu ter morebitne poškodbe, ki bi ob tem nastale.

V primeru okvare čim prej pokličite na dežurno telefonsko številko vodovoda 041 758 568.