Ne mečimo hrane stran!



Trbovlje, 11. marca 2019 - 73 kilogramov letno zavrže vsak Slovenec. Slovenska gospodinjstva pa letno zavržejo 151 ton hrane. Z zavrženo hrano se srečujemo tudi v Trbovljah, kjer v zbiralnikih za odpadke in na ekoloških otokih pogosto najdemo zavrženo še uporabno hrano.

 

Na fotografiji je današnji prizor na ekološkem otoku na Savinjski cesti. Takšno ravnanje s hrano je nesprejemljivo z več vidikov:

  • Kot prvo, ne mečimo hrane stran! Vložite toliko, kot boste porabili. Že vloženo lahko tudi komu podarite. Če je pravilno vloženo, zelenjava v kisu ostane uporabna tudi več let.
  • Če se kljub vsemu odločite vloženo zelenjavo zavreči, je nikar ne pustite kar na ekološkem otoku pred zbiralniki.
  • Kozarec je potrebno odpreti, tekočino s kisom lahko zlijete v straniščno školjko, vloženo zelenjavo pa date med biološke odpadke. Kozarec pomijete in uporabite naslednjič ali pa ga splaknete in date med stekleno embalažo. Pokrovček date med mešano embalažo.

Zavedajte se, da se bodo ti kozarci z vloženo zelenjavo nekje med nadaljnjo potjo odpadkov razbili in še dodatno onesnažili sosednje odpadke. Mogoče se bo to zgodilo v vozilu za odvoz odpadkov, mogoče na napravi za obdelavo odpadkov. Kjerkoli se bo to zgodilo, bo slabo!

Podobno nesprejemljivo ravnanje je vidno tudi s te fotografije: v gozdu ob cesti zavržena neodprta pločevinka fižola, v plastični vrečki pa skuta. Saj imamo vendar zbiralnike za biološke odpadke in kompostnike, za embalažo pa zbiralnike z rumenim pokrovom!

Zavedajte se, da ima vsako naše brezbrižno dejanje tudi posledice!