Manj sveč za več okolja





Slovenci smo po porabi nagrobnih sveč med vodilnimi narodi v Evropi. Letno jih prižgemo več kot 20 milijonov. Lansko leto je bilo na slovensko tržišče danih 6.300 ton nagrobnih sveč.

Čeprav odpadne sveče niso nevaren odpadek, lahko njihovo odstranjevanje povzroči škodljive vplive na okolje. Plastično ohišje je iz PVC plastike (polivinilklorida), ki pri sežigu sprošča v zrak škodljivi plin klor. V naravi ali na odlagališčih je tovrstna plastika nerazgradljiva.

75 % sestavnih materialov nagrobnih sveč je mogoče reciklirati, zato jih zbiramo ločeno v namenskih zbiralnikih na pokopališčih. Iz odpadne plastike nagrobnih sveč izdelajo plastični granulat za nove sveče.

Naša država se je obvezala k zmanjševanju nastajanja odpadkov in prav bi bilo, da to upoštevamo tudi pri svečah in ob prihajajočih praznikih prižgemo kakšno svečo manj. Ker noben odpadek ni dober odpadek, pa čeprav se ga lahko reciklira.

Komunalna podjetja se kot upravljavci pokopališč pridružujemo pobudi Zbornice komunalnega gospodarstva: Manj sveč za več okolja. Na spodnji povezavi si lahko ogledate kratek ozaveščevalni film na to temo.

https://www.youtube.com/watch?v=WTzO3w2sCD4