Sortirna analiza odpadkov





Trbovlje, 4. marca 2021 - Včeraj smo na zbirnem centru Neža izvedli prvo letošnjo sortirno analizo odpadkov. Že na prvi pogled je bilo jasno, da odpadkov še vedno ne ločujemo pravilno, saj smo med mešanimi komunalnimi odpadki našli tudi takšne, ki sicer spadajo med ločeno zbrane odpadke. 

Včeraj smo na zbirnem centru Neža izvedli prvo letošnjo sortirno analizo odpadkov, ki jo določa Uredba o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (Ur. list RS, št. 33/2017). To pomeni, da smo na plato iztresli določeno količino mešanih komunalnih odpadkov (MKO) iz črnih zabojnikov in presortirali vsebino. Tokrat smo jih pripeljali s Trga revolucije (večstanovanjski objekti). Že na prvi pogled je med MKO opaziti veliko embalažnih odpadkov, našle so se tudi neporabljene zidne tapete iz časov prejšnje države in še marsikaj.

Naj ponovno poudarimo, da med MKO sodijo samo odpadki, ki niso primerni za reciklažo: smeti od pometanja, vrečke iz sesalnikov, plenice za enkratno uporabo, čistilni in vlažilni robčki, sanitetni odpadki, povoščen papir od hrane, zaščitne obrazne maske, ki morajo biti oddane v zavezani vrečki.







Na sliki pa vidimo, da to ni vedno tako. Zato občane ponovno naprošamo, da:







  • vejevje pripeljete v ZC Neža,


  • > upoštevate navodila NIJZ in odpadne zaščitne obrazne maske date v vrečko, zavežete, date še v dodatno vrečko in po 72. urah oddate v črn zabojnik med MKO. 
    • Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19) najdete na TEJ POVEZAVI.