Javno podjetje KOMUNALA TRBOVLJE d.o.o. | javno.podjetje@komunala-trbovlje.si | tel.: (03) 56 53 100 | poraba | cenik

Vprašanja in odgovori

Iskanje:
Iskanje
Pregled kategorije »Odpadki«:

V

Pozdravljeni, zanima me kje v Trbovljah lahko oddam stare obleke, blago, posteljnino,... ki niso primerne za ponovno uporabo. Hvala in lp, Marjeta

O

Spoštovani,

neuporaben tekstil lahko pripeljete v zbirni center Neža, neuporabna obutev pa sodi v zabojnike za mešane komunalne odpadke.

 

 

V

zanima me,kdaj boste oprali in zamenjali poškodovane-počene kante za bio odpatke na trgu svobode-njiva.oprani niso bili nikoli.lahko bi kdo prišel pogledat in se prepričal kakšen smrad se širi okoli.l.p.tomo š.

O

Spoštovani,

zbiralnike za biološke odpadke pri večstanovanjskih objektih, tudi na Trgu svobode, v letnem času peremo s kombiniranim smetarsko-pralnim vozilom 1x-2x mesečno. Vsebina iz zbiralnikov se najprej izprazni v vozilo, nato se prazni zbiralniki operejo z vodo in čistilom, pri čemer se umazana voda zbere v posebnem rezervoarju v vozilu. Prikaz pranja oz. čiščenja zbiralnikov smo predstavljali občanom pred Delavskim domom Trbovlje na Paradi učenja v maju 2018 in 2019.

V vročih poletnih dneh se kuhinjski biološki odpadki hitro razkrajajo, kar povzroča smrad in privablja muhe. Zato je zelo priporočljivo, da se oddajo v papirnatih ali namenskih biorazgradljivih vrečkah.

Poškodovane zbiralnike redno zamenjujemo, na Trgu svobode jih bomo do konca avgusta. Ponovno pranje zbiralnikov je predvideno za naslednji teden.

 

Prijeten pozdrav!

 

V

Pozdravljeni! Stanujem na Ulici 1. junija 34 in me zanima, kje je najbližji kontejner za steklo, ob bloku ga namreč ni. Hvala za odgovor

O

Spoštovani,

najbližji zbiralnik za steklo (in papir) je na lokaciji Globušak 3, drugi najbližji ekološki otok pa na lokaciji Trg svobode 32. Na spodnji sliki sta lokaciji označeni z rumeno barvo.

Ob bloku zbiralnikov za steklo in papir ni več, ker je njihovo odstranitev zaradi pomanjkanja prostora zahtevala večina stanovalcev objekta Ulica 1. junija 34.

 

V

Pozdravljeni, glede na visok račun porabe vode (8,25m3), me zanima koliko ljudi na Trgu svobode 27, plačuje vodo po osebi in kateri po števcu. Opažam da nekateri stanovalci, ki plačujejo vodo po števcu,so si naredili priklop na vodo, ki jo plačujemo po osebi. Kaj se da narediti, imate kakšno ekipo, ki lahko naredi nadzor nad porabo in priklopi? Ali moram to prijaviti na policijo, ker mi dejansko kradejo vodo, ki jo plačujem? Morda se motim,(vem da se ne) potem pa lahko nekje teče v zemljo.

O

Podatka o tem, katera stanovanja v vašem objektu imajo vgrajene interne vodomere, vam mi zaradi varovanja osebnih podatkov žal ne moremo posredovati. Glede tega se prosimo obrnite na svojega upravnika.

Vsa stanovanja (z internimi vodomeri in brez) pa so vezana na isti, glavni vodomer. Od popisane porabe glavnega vodomera se najprej odštejejo porabe internih vodomerov, razlika pa se razdeli med stanovanja, ki nimajo vgrajenega internega vodomera (največ 10m3 na osebo).

Če sumite, da je nekdo spremenil vezavo internega vodomera oziroma da se je neupravičeno priklopil na glavni vodomer mimo internega vodomera, se prosimo obrnite na svojega upravnika, ki bo stanje preveril in po potrebi ukrepal dalje.

 

V

Pri urejanju okolice imamo za dve prikolici odpadne zemlje. Ali jih lahko pripeljemo na Nežo?

O

Zemljo lahko odpeljete v zbirni center Neža in jo brezplačno oddate.
Obratovalni čas: delavniki od 7. do 15. ure in ob sobotah od 9. do 13. ure.

V

Ob spomladanskem čiščenju travnikov in urejanju imamo veliko odpadkov suhe trave, listja, drobnih vejic. Zaradi tega napolnimo, kar nekaj prikolic. Kam naj to odložimo?

O

Manjše količine suhe trave, listja in drobnih vejic lahko date v rjav zbiralnik za biološke odpadke. Ti odpadki so primerni tudi za kompostiranje v hišnih kompostnikih. Če pa je teh odpadkov preveč za zbiralnik ali domači kompostnik, jih lahko pripeljete v ZC Neža, kjer jih odložite v namenski zbiralnik za biorazgradljive odpadke. Odpeljemo jih na kompostiranje v Center za ravnanje z odpadki Zasavje na Unično. Obratovalni čas ZC Neža: Ob delavnikih od 7. do 15. ure, ob sobotah od 9. do 13. ure.

V

Mene zanima kdaj (če sploh) perete zabojnike?

O

Čiščenje zabojnikov opredeljuje 39. člen Odloka o ravnanju z odpadki v občini Trbovlje (UVZ, št. 35/2008): »Povzročitelj odpadkov je dolžan poravnati stroške storitve čiščenja in vzdrževanja posod za odpadke, ki jo izvaja izvajalec javne službe po potrebi ali na zahtevo pristojne inšpekcijske službe.«

Ne glede na 39. člen pa brezplačno očistimo zabojnike (operemo) na ekoloških otokih 2x letno, zabojnike za biološke odpadke pri večstanovanjskih objektih pa v poletnih mesecih (junij – september) na 14 dni. Pri tem uporabljamo specialno vozilo za odvoz odpadkov s pralno napravo, v katero se najprej izprazni vsebina zabojnika, nato pa se zabojnik opere z vodo z dodanim dezinfekcijskim sredstvom.

V

Že lani v tem času ste pri stanovanjski hiši v Gabrskem odpeljali mešane odpadke samo enkrat in sicer v torek 19. 1., morali pa bi jih danes v četrtek, 28. 1. ko odpadki niso odpeljani. Prosim če lahko to uredite še ta teden.

O

Odvoz odpadkov pri individualnih stanovanjskih objektih poteka na 14 dni sledeče:

  • ob lihih tednih (1., 3., 5. teden): embalaža, biološki odpadki
    • za vaš naslov: odvoz embalaže ob torkih: 5.1., 19.1., 2.2., 16.2….
    • za vaš naslov: odvoz bioloških odpadkov ob četrtkih: 7.1., 21.1., 4.2., 18.2….
  • ob sodih tednih (2., 4., 6. teden): mešani komunalni odpadki
    • za vaš naslov: odvoz mešanih komunalnih odpadkov ob petkih: 31.12., 15.1., 29.1., 2.2…

Iz navedenega je razvidno, da bo odvoz mešanih komunalnih odpadkov na vašem območju opravljen danes, 29.1.2016.

V

H kakšnim odpadkom spadajo posneti CD-ji, audiokasete, videokasete in ovitki zanje? Ali so to vse mešani komunalni odpadki ali se lahko kaj reciklira?

O

Plastični ovitki (škatlice) od VHS kaset, avdiokaset, CD, DVD, disket sodijo v zabojnik za mešano embalažo (rumen pokrov) in se namenijo recikliranju. Če gre za ovitke iz kartona oz. papirja, se ti zbirajo v zbiralnikih za papir (moder pokrov) in ravno tako namenijo recikliranju. Kasete, CD, DVD in diskete brez embalaže se lahko dajo med mešane komunalne odpadke, ker niso primerne za reciklažo. Obstaja pa tudi možnost, da te odpadke prinesete v naš zbirni center na Nežo ter jih brezplačno oddate. V tem primeru jih bomo oddali podjetju, ki bo te odpadke zmlelo in oddalo v tujino na sežig.

Obratovalni čas ZC Neža:

  • ob delavnikih od 7.00 do 15.00 ure
  • ob sobotah od 9.00 do 13.00 ure.

V

Pri prenovi stanovanja potrebujemo zabojnik za odpadni gradbeni material in staro pohištvo. Kje ga lahko naročimo in kakšna je cena? Koliko časa lahko zabojnik uporabljamo? Kajti dela bodo potekala vsaj 14 dni.

O

Za naročilo zabojnika (kontejnerja 5m3) se je potrebno zglasiti v naši informativni pisarni (uradne ure: vsak delavnik od 8.00 do 12.00 ure) in podpisati naročilnico. Strošek enkratne postavitve in odvoza kontejnerja znaša 98,87 EUR + 9,5% DDV, uporabljate pa ga lahko en mesec.

1 2 3