Javno podjetje KOMUNALA TRBOVLJE d.o.o. | javno.podjetje@komunala-trbovlje.si | tel.: (03) 56 53 100 | poraba | cenik
12AUG2019

Kam s še uporabnimi oblačili?

Trbovlje, 12. avgusta 2019 - Ob čiščenju naših omar se pogosto poslovimo od oblačil, ki jih več ne potrebujemo, čeprav so še uporabna. Namesto med odpadke jih lahko oddamo v ponovno uporabo.

Še vedno uporabna oblačila, ki jih ne potrebujemo več, kot so hlače, majice, ali suknjiči, pa tudi drug tekstil, kot so posteljnina, prti ali brisače, lahko namesto odlaganja med odpadke namenimo novim lastnikom.  
 
Uporabna oblačila in tekstil lahko odlagamo v namenske zbiralnike, lahko pa jih predamo tudi dobrodelnim organizacijam. 
 
V Trbovljah so nameščeni štirje zbiralniki Komunale Trbovlje za zbiranje uporabnih oblačil in tekstila. Najdemo jih na naslednjih lokacijah:
 
- 2 x pred Rdečim križem Trbovlje na Ulici 1. junija 4 (prazni in prevzema RK)
- 1 x pred Marijinim domom na Ulici 1. junija (prazni in prevzema Karitas)
- 1 x v bližini cerkve na Trgu Franca Fakina (prazni in prevzema Karitas)
 
Dobrodelni organizaciji Rdeči križ in Karitas sprejemata oblačila oz. tekstil za ponovno uporabo, kar pomeni, da ne sme biti ponošeno, preveč izprano, raztrgano ali umazano.
 
Ravno tako morajo biti primerna za nošenje tudi oblačila, ki jih darujete prodajalni Stara šola ali drugim, ki se ukvarjajo s prevzemom rabljenih oblačil oz. opreme.
 
Kaj pa neuporabna oblačila in tekstil?
 
Neuporaben tekstil, predvsem bombažni, lahko uporabite v gospodinjstvu kot krpe za čiščenje, ki jih na koncu oddate med mešane komunalne odpadke. Lahko jih uporabite tudi kot pivnike na dnu 120-litrskih ali 240-litrskih zbiralnikov za odpadke.
 
Neuporaben tekstil iz umetnih materialov (npr. bunde), ki ga ne morete porabiti v druge namene, lahko prinesete v zbirni center Neža, kjer ga bomo oddali za reciklažo. Neuporabna obutev pa sodi v zabojnike za mešane komunalne odpadke.
Avtor: Komunala Trbovlje